26 August 2011

Selamat hari raya semua...

Salam...

Hari nie hari last kerja dalam bulan ramadan tahun nie...
Esok aku dah tolak balik ke kg..
Tahun nie aku beraya kat 'terengganu kiter'...)

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua...
Maaf Zahir dan Batin..
Semoga berhati-hati dalam perjalanan
dan selamat kembali semula dari bercuti....

22 August 2011

Jom Layan Lagu Raya...

Salam uoll...

Hari nie dah 22 hari dah kita berada dalam bulan yang penuh suci
dan berkat nie n tinggal 8 hari jer lagi
Umat islam semua akan menyambut hari raya Aidilfirti...
Kat corong-corong radio pun tengah rancak putar lagu raya kan...
Korang pun mesti dengar lagu raya jugak n
 mesti ada lagu raya pekbret korang sendiri kannn....
So, aku nak berkongsi dengan korang semua lagu raya pebret aku...

Jom layan lagu raya pekbret aku nie...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



Beh kan dengar lagu nie..
Bila dengar lagu nie terus semangat nak raya..
Masa aku study n zaman bujang dulu-dulu,
dengar je lagu nie terus berkobar-kobar nak balik kampung...
Sekarang nie walaupun dah berkeluarga aku still lagi suka lagu nie...
Uwaaaa rindunya kat kampung halaman ku...


Korang lak camaner...ce citer ce citer...


19 August 2011

Kenangan Poser Dulu-Dulu..

Salam Uoll...

Memandangkan raya dah hampir tiba, nak citer sket sal citer sonok aku zaman sekolah dulu-dulu...Kalau raya tak der ngecung (mercun) mesti tak sonok kan....tp itu dulu lah..sekarang nie dah tak main dah benda-benda camtu...Leni, saper main ngecung depan aku, aku rembat dengan kayu coz si kecik aku acapkali terkejut bila dengar bunyi ngecung n mula lah dia uwaaa uwaaa...

Time nk ambik exam STPM dulu, semua pelajar diwajibkan tinggal di asrama...Tika nie dah ujung tahun, sekolah cuti hujung tahun lah..So, yang tinggal bebudak STPM je tengah duk ngadap exam tue..Korang bayangkan lah, time exam bukan ktorang duk study tp sibuk duk main ngecung..Aspura lawan Aspuri...hehe


Nung kat belakang asrama sekolah ktorg...

Lepah je berbuka ktorang g terawih dulu kat msjid depan sekolah nung..Balik jer terawih terus detung detang bung bang bunyi ngecung..Aspura baling kat Aspuri n macam tu lah sebaliknya..Yang syoknya aku dengan member aku 3 orang g beli ngecung tue dekat bandar Terengganu, pahtu siap jual kat budak-budak Aspura lagi tp dengan harga mahal lah skit..(heh heh heh lepah ler duit tambang bas)..Lepah tue kitorg duk serang menyerang lah hahaha...


Nie lah geng-geng Aspuri yang nakal lagi tolol tue...hehe

Yang seronoknya satu malam tue aku n the geng g serang Aspura senyap2 tau..Ktorng ikat ngecung tue di ubat nyamuk, then ktorng bakar ubat nyamuk tue n letak kat tepi bilik tido Aspura..Ktorng buat kerja nie time Aspura tengah study..So, bila diorg tido, ngam2 lah ubat nyamuk tu habis bakar n terus ngecung meletop bommm...Apalagi terkejut besar lah diorg tengah tido tue..hak hak hak tolol tul lah kan...

Untuk malam seterusnya ktorg pasang banyak2 lah ngecung tue n letak kat merata2 tempat dalam kawasan Aspura..Apalagi detung detang lah bunyi ngecung meletop..Nak dijadikan citer, malam tue Aspura lak datang serang bebudak Aspuri tp diorg datang serang hendap ler..Diorang main baling ngecung macam tue jer..Ktorang bebudak Aspuri nie terpaksa nyorok bawah katil untuk menyelamatkan diri n ada juga yang masuk dalam almari...Bahaya tul kan..Memang huru hara betul lah malam tue....

Korang nak tahu, lepah tue ktorang Aspura n Aspuri kena panggil dek warden..Apalagi terpaksalah dengar pok pet pok pet ceramah free dari warden malam tue..Then ktorng kena denda lah dengan warden yang garang ala-ala baik gitu...Yang Kelakornya warden denda suruh ktorang semua nyanyi lagu raya kesukaan masing-masing..So sorang demi sorang kedepan tuk nyanyi lagu raya tue..Aku lak pilih lagu Sudirman bertajuk dari jauh kupohon ampun maaf...

Kah kah kah kelakor kan..Itulah kenangan best aku masa bulan puasa dulu-dulu..Akan aku kenang n ingat selagi hayatku dikandung badan...ngeeee... 
  
P/s: Korang adik2, abg2 n kakak2 kat luar sana, jgan main ngecung yer..bahaya...ngeeeee...^_^





16 August 2011

Persiapan Raya Ktorang...

Salam uolls..

Hari ni dah genap 16 hari kiter berpuasa yer..lagi 14 hari or 2 minggu lg kiter nk beraya..Wahh senoroknya..tak sabar rasanya nak beraya tahun nie hehe..Yelah tahun nie tahun pertama ktorang beraya dengan si kecik Adam Ar-Rayyan...

Eh korang semua raya kat mana or belah mana tahun nie erk...Raya kali nie semestinya aku raya kat negeri tumpah darahku, negeri kebanggaanku...TERENGGANU DARUL IMAN...Aih, tahun lepas pun raya belah aku kat Terengganu, tahun nie kat Terengganu lagi...Lohh, bila lak giliran beraya belah incik hubby...hehe nak wak camno..incik hubby orang KL..Ktorang pun menetap kat KL..So, discuss punyer discuss ktorang sepakat balik kg Terengganu...Aku?? Seronok ler..Apa tak seronoknya leh balik kg aku kn...heh heh heh...Tengkiu a lot incik hubby yer..Seminggu raya kat Terengganu baru ktorang balik KL...lepas tue baru raya dengan family incik hubby lak hehe..

Persiapan raya korang camaner lak yer...Aku dah siap dah kira-kira dalam 50%..Untuk persiapan kelengkapan raya kali nie aku lebih kan skit tuk si kecik..Maklumlah pertama kali sambut raya dengan si kecik kan..

Jom nengok2 persiapan ktorg..
............................................................................................................

Adam :-
  • Baju melayu teluk belanga dah siap jahit..Baju nie anak buah aku yang jahitkan..Colour sedondong dengan aku n incik hubby...
  • Songkok raya?? Ohhh si Adam kecik lagi, so tak perlulah songkok yer..
  • Baju lain-lain dah ada tiga pasang..Baju-baju nie aku beli online jer..Jenis roper/jumper..Aku suka Adam pakai baju jenis nie..Nampak sweeet sangat-sangat..
  • Untuk kasut aku tak sedia kan..Yelah, Adam kecik lagi, so aku belikan stokin yang sedondong dengan baju-baju romper/jumper tue..
  • Aku tengah berkira-kira nak belikan 3 helai lagi baju tuk si Adam nie..Tapi yang 3 helai nie bukan lagi jenis romper/jumper lah..Untuk baju nie kemungkinan aku akan cari kat JJ Wangsa Maju..Umm maybe hujung minggu nie lah..
  • Yang lain-lain tu dengar2 pak cik n makcik si kecik nie mahu sponsor..So, tunggu jelah...)
Aku :-
  • Sepasang baju kurung pahang warna sedondong dengan Adam n incik hubby dah siap jahit dah...Tudung tuk baju nie aku belum beli lagi...Umm tengah pikir-pikir lagi nie nak pakai tudung jenis apa ek..?
  • Tahun nie aku sediakan 3 persalinan baju erkk bunyi cam pengantin lah plak....Dua kurung pahang, n satu lagi kurung moden..Yang kurung moden dah siap n tinggal satu lagi jelah yer belum siap di jahit..
  • Tudung tuk dua helai lagi baju nie pun aku belum lagi..Ummm
  • Kasut raya dah ada..Tahun nie aku pakai satu kasut jer..
Incik hubby :-
  • Untuk incik hubby, sepasang baju melayu cekak musang..Warna mesti lah sedondong jugak kan...hehehe..Baju nie pun dah siap dijahit...
  • Songkok raya belum beli lagi..Songkok tahun lepas masih ada n elok lagi tapi incik hubby mintak songkok baru daaa...
  • Sehelai jeans..Incik hubby dah beli dah...
  • Untuk t-shirt, incik hubby mahu 3 pasang t-shirt baru..T-shirt jenis berkolar tau...Incik hubby aku nie tak suka pakai t-shirt yang tak berkolar...Dua helai dah beli tinggal satu helai je lagi..Tiga helai tu macam banyak kan..Tapi tak kisah lah coz t-shirt bila-bila masa bleh pakai kan..
  • Untuk kasut raya incik hubby tak mooooo..Katanya kasut dak berlambak..Ok jugak lah kan..Jimatttt...So, incik hubby mintak capal je satu tuk padankan dengan baju melayu..Yang nie pun tak beli lagi..Ummm nak cari kat mana ek..??
Lain2 :-
  • Untuk rumah aku tak tukar apa-apa tahun nie..Langsir n sofa pun still elok lagi...So, tak payah buang duit lah yer..
  • Kueh raya beli jer...Aku beli 2 3 jenis jer..Aku kan raya kat kg...So, bahagian kueh adik n kakak aku dah buatkan..heh heh jimatttt...Aku mag tak buat kueh lagsung pun...Tak der masa + terlebih penyakit M...
  • N last sekali duit raya untuk kanak-kanak rebina daaa....pun blum tukar lagi nie...

Itu aje tuk persiapan raya famly aku tahun nie..

Heh heh heh korang camaner lak yer...ce citer ce citer...^_^

12 August 2011

Adam lagi..

Eh eh citer si kecik lagi...Biasa ar dah ada si kecik kan, mesti ar nak citer pasal kerenah dier kan hehe...Si kecik nie lah penyeri hidup aku sehari-hari tau...Tengok jer senyuman dier, terus ilang penat lelah aku seharian duk bertukus lumus kat ladang opis nung...hehe

Si kecik Muhammad Adam Ar-Rayyan....

Ralik ek duk main-main dengan toy tue..
Leh ar mama pung pang pung pang kat dapur jap yer..

Jom kita layan video si kecik nie bermain-main...
-

-

-

-

-

-

-

-

video

Alololo cyoknya dier....

Dengan adanya benda alah nie harapnyer si kecik leh ar diam sket..Konon-kononya senang lah aku ketung ketang ketung ketang kat dapur nung..Harapnya dier akan ralik n asyik lah dengan mainannya tue..So leh ar aku lari-lari buat kerja sket..Tapi hampeh!!!!


video

Tengok lah...Budak boring..Nak suh angkat n dukung lah tue...Adoyaiiiii....*_*




10 August 2011

Si Adam..

Nie  cite sal anak bujang aku si Adam Ar-Rayyan...Sekarang dah masuk 3 bulan lebih dah...Berat pun 6 kilo lebih..Ummm montel..!! Sekarang nie ragam dier pun bertambah-tambah..Petang-petang asyik nk dukung n jalan-jalan jer..kalau letak jer kat bawah terus merengek-rengek..Kalau aku dukung n bawak dier jejalan kat bwah ok lah..Kalau dapat jejalan diam jer..kadang-kadang smpai tertido-tido atah dukung...Dengan ragamnyer cam gitu camaner aku nak masak tuk berbuka...Gerammmmm....Terpaksalah aku kena nunggu incik Hubby balik dulu sebelum aku pung pang pung pang kat dapur..


Umm mata boolatt..pipi tembam...debab tul si Adam nie yer..hehe


Sekarang dah pndai masukkan tangan dalam mulut..
Asyik sangat duk kulum dier punyer tangan sampai basah-basah...


Pantang orang hala camera nk snap pic dier, terus tersengih-sengih..Ummmm

Sekarang nie Adam dah kenal orang disekeliling dier..Dah pandai tak nak dengan orang yang dier tak biasa..Kalau aku n incik hubby ambik okey ler tp dengan orang lain muler lah dier uwaaa uwaaa...Dengan atuk pun dier tak nak..Kecian lak dengan bapa mertua aku tue..Pagi-pagi selalu datang nak main-main dengan cucu tp si Adam nie tak mboo dengan dier..Asal atuk dier pegang je terus melalak-lalak..smpai meleleh-leleh air mata...lololo kecian tul..!!


09 August 2011

Sedekah Amal Jariah...

Salam semua...Alhamdulillah..hari nie dah 9 hari dah kita berpuasa..Selamat menjalani ibadah puasa yer..Nie citer kat ofis aku. Sempena Ramadan al-Mubarak nie opis aku ada sedekah kan kurma..Yelah, bulan pose nie kalau xder kurma tak sah lah kan..Kurma-kurma nie akan diagihkan kepada masjid-masjid, rumah anak-anak yatim dan boss aku suh semua staff agihkan kepada jiran tetangga..So, dengan segala hormatnya semua staff diminta untuk bekerjasama turun padang ngeee..Sejak dari last week lagi ktorang satu opis duk sibuk mengisi buah kurma nie..Aku rasa opis aku nie dah jadi mcam kilang kurma lak..Mana taknya, satu opis bersepah dengan kotak kurma..Dengan baunya lagi..dah lah time-time pose kan...terliur bangattt...hehe..




Ar korang terliut tak?? hehe...


Haaa...Nie lah salah seorang staff factory kurma.
Kurma-kurma nie boss aku beli secara borong dari Yusof Taiyoob.
Then kurma nie ktorang packing dalam kotak kecik2 tuk diagihkan..


Nie jenis kurma Mariami Natural..
Kurma jenis yang nie best sebab buahnya panjang-panjang..


Sibuk duk packing kurma yer...


Nie sebahagian dari kotak-kotak yang akan di isi kurma...
Kotak nie boss aku tempah dalam satu ribu...mak aih!! banyak tuu..


Ar yang nie jenis kurma Ajwa Nabi...
Kurma nie yang paling mahal sekali..
5 kilo RM 450.00..isinya best sangat-sangat..

Yang nie lak jenis Safia...Yang nie pun best..
Isinya ala-ala lembut n basah sedikit..

Yang nie jenis Ajmal n Mariami Natural..


Yang nie jenis Mabroom..Pun sedap jugak..


Yang nie kurma jenis Safawi..


Yang nie jenis Mariami Natural Extra Large..
Buahnya panjang-panjang..best jugak lah..


Inilah hasilnya...Dah siap diisi dalam kotak untuk disedekahkan..

Tabik spring lah kepada boss aku En Saifful Akmal kerana bermurah hati sedekahkan kurma-kurma nie kepada orang ramai...Ambik berkat di bulan ramadan ni untuk tambahkan sedekah dan buat amal jariah...


04 August 2011

segagah-gagah lelaki??

LELAKI MENGANDUNG DAN BERSALIN?? Boleh kerrr?? Mustahil..Memang mustahil..!! Sebab itulah Allah hanya mengurniakan nikmat bersalin nie kepada kiter kaum Hawa sahaja....)

Cuba kiter bayangkan tubuh badan lelaki sekiranya diorang  mengandung.. Adoyaiii buruknya..Dengan gaya berjalan bawak perutnya lagi kan..Maka bersepah lah sang lelaki diluar sana berperut boroii..(yang mengandung + yang dah sememangnya boroii..) Mybe inilah antara hikmahnya kenapa lelaki tidak boleh mengandung huhu..

Camaner lak dengan mabuk mengandung???? Boleh ker LELAKI MENGANDUNG menghadapinya? Cuba kiter bayangkan LELAKI MENGANDUNG loya-loya dan muntah-muntah… Mak aii, dok leh nak bayangkan seorang lelaki yang berbadan sasa + tegap mengadu loya-loya dan muntah-muntah...

Maknanya kiter sebagai wanita yang 'lemah' nie 'gagah' untuk hadapi benda-benda nie... Tapi, segagah-gagah lelaki, belum tentu mampu siang malam membawa kandungan yang berat ke mana-mana sahaja selama 9 bulan kan...

Camaner lak agaknya LELAKI MENGANDUNG bila tiber saat-saat nak bersalin?? Agaknya mesti kecoh satu hospital dibuatnya..Apa taknya kalau terdengar suara garau menangis dan menjerit nak bersalin kan..Baby dalam kandungan pun boleh terkejut n tak mboo keluar dibuatnya...huak huak huak....

Doktor yang akan sambut baby nanti pun mesti lah doktor lelaki yang gagah perkasa jugak kan...Jururawat yang membantu pun mesti lah lelaki jugak...

Cuber kiter bayangkan lagi LELAKI MENGANDUNG  nie berbadan sasa seperti ahli gusti...Mesti lah doktor dan jururawat pun seperti Hulk kan..Kalau tidak dengan doktor-doktor tercampak kat dinding sebelum sempat menyambut baby kan...kui kui kui..

Bayangkan lagi lelaki sesasa Arnold Susahnakeja  Schwarzenegger mengandung...Agak-agaknya siapa lah doktor yang sanggup  menyambut baby nya nanti...hahaha...

Segagah-gagah lelaki, belum tentu mampu menanggung sebuah kelahiran. Namun selemah-lemah dan selembut-lembut wanita, begitu tabah menanggung 9 bulan kehamilan dan menggalas sebuah kelahiran.

Eh jap jap...cuba bayangkan lagi-bayangkan lagi camaner lah agaknya kalau LELAKI BERPANTANG?? Makan jamu...Pakai bengkung...Pakai pilis...Nyusukan baby...kui kui kui....)



Emmmm menu apa agaknya berbuka hari nie yer....))



03 August 2011

Kisah hari ke-2 puasa...

Semalam aku mc coz si Adam tak sihat....batuk + selseme...wah, si anak tak sihat tp mama dier yang mc, aci tak?? hahaha....

So, melepak lah kat umah dengan si Adam tu...kecian gak kat dier asyik koh koh koh (batuk) jer...
Sambil2 tu plan lah menu apa tuk berbuka nanti kan..

Pk punya pk ayam masak lemak cili api yang terlintas dipikiran nie...arr ayam masak lemak cili api kali nie aku curik resepi dari che mat kiter tu..DAPUR TANPA SEMPADAN... halal yer cik mat hehehe..
Menu sampingan aku msak sambal bilis skit n ikan cencaru goreng..Sambal bilis nie leh dikatakan menu yang selalu singgah dalam kuali aku coz en hubby suker..so, selalu jgak lah aku masak...air soya n kueh mueh en hubby yang tolong belikan...

Selepas n hubby balik kerja giliran dier lak jaga si Adam...so, aku pun masuk dapur tung tang tung tang masak...(sory pic menu lupa nk snap)
Siap masak lauk semua aku pun lepak-lepak kat depan tv jap sementara tunggu waktu berbuka...

Tinggal 15 minit lagi sebelum waktu berbuka aku hidang lah lauk pauk atas meja...Semua dah terhidang tinggal nak cedok nasik je dalam pinggang...Pinggang semua dah ambik, senduk nasik pun dah pegang tetiba tgak-tgak periuk nasik kosong...ngok ngek sungguh lah rupa-rupanya aku lupa masak nasik huhuhu...

Time tu azan dah berkumandang dah dkat msjid depan umah aku tu...sob sob sob kami pun berbuka dengan air n kueh dulu...tunggu 15 minit baru nasik masak...haha nasik baik en hubby tak komplein apa-apa...)

01 August 2011

Salam Ramadan....

Salam...

Selamat menyambut bulan ramadan al-mubarak kepada semua umat islam...Semoga ramadan kali ini lebih bermakna dan membawa seribu keinsafan kepada kita semua....Semoga segala amalan kita diterima Allah S.W.T....Amin..

Alhamdulillah...
Tahun nie tahun kedua aku berpuasa sebagai isteri dan tahun pertama sebagai seorang ibu...Insyaallah, akan kuteruskan menyusu si kecikku walaupun berpuasa...dan semoga aku berjaya puasa penuh tahun ini...hehe

Selamat berpuasa.....)
 

Copyright © 2013 Reserved to fazita ismail
Design by kina