19 August 2011

Kenangan Poser Dulu-Dulu..

Salam Uoll...

Memandangkan raya dah hampir tiba, nak citer sket sal citer sonok aku zaman sekolah dulu-dulu...Kalau raya tak der ngecung (mercun) mesti tak sonok kan....tp itu dulu lah..sekarang nie dah tak main dah benda-benda camtu...Leni, saper main ngecung depan aku, aku rembat dengan kayu coz si kecik aku acapkali terkejut bila dengar bunyi ngecung n mula lah dia uwaaa uwaaa...

Time nk ambik exam STPM dulu, semua pelajar diwajibkan tinggal di asrama...Tika nie dah ujung tahun, sekolah cuti hujung tahun lah..So, yang tinggal bebudak STPM je tengah duk ngadap exam tue..Korang bayangkan lah, time exam bukan ktorang duk study tp sibuk duk main ngecung..Aspura lawan Aspuri...hehe


Nung kat belakang asrama sekolah ktorg...

Lepah je berbuka ktorang g terawih dulu kat msjid depan sekolah nung..Balik jer terawih terus detung detang bung bang bunyi ngecung..Aspura baling kat Aspuri n macam tu lah sebaliknya..Yang syoknya aku dengan member aku 3 orang g beli ngecung tue dekat bandar Terengganu, pahtu siap jual kat budak-budak Aspura lagi tp dengan harga mahal lah skit..(heh heh heh lepah ler duit tambang bas)..Lepah tue kitorg duk serang menyerang lah hahaha...


Nie lah geng-geng Aspuri yang nakal lagi tolol tue...hehe

Yang seronoknya satu malam tue aku n the geng g serang Aspura senyap2 tau..Ktorng ikat ngecung tue di ubat nyamuk, then ktorng bakar ubat nyamuk tue n letak kat tepi bilik tido Aspura..Ktorng buat kerja nie time Aspura tengah study..So, bila diorg tido, ngam2 lah ubat nyamuk tu habis bakar n terus ngecung meletop bommm...Apalagi terkejut besar lah diorg tengah tido tue..hak hak hak tolol tul lah kan...

Untuk malam seterusnya ktorg pasang banyak2 lah ngecung tue n letak kat merata2 tempat dalam kawasan Aspura..Apalagi detung detang lah bunyi ngecung meletop..Nak dijadikan citer, malam tue Aspura lak datang serang bebudak Aspuri tp diorg datang serang hendap ler..Diorang main baling ngecung macam tue jer..Ktorang bebudak Aspuri nie terpaksa nyorok bawah katil untuk menyelamatkan diri n ada juga yang masuk dalam almari...Bahaya tul kan..Memang huru hara betul lah malam tue....

Korang nak tahu, lepah tue ktorang Aspura n Aspuri kena panggil dek warden..Apalagi terpaksalah dengar pok pet pok pet ceramah free dari warden malam tue..Then ktorng kena denda lah dengan warden yang garang ala-ala baik gitu...Yang Kelakornya warden denda suruh ktorang semua nyanyi lagu raya kesukaan masing-masing..So sorang demi sorang kedepan tuk nyanyi lagu raya tue..Aku lak pilih lagu Sudirman bertajuk dari jauh kupohon ampun maaf...

Kah kah kah kelakor kan..Itulah kenangan best aku masa bulan puasa dulu-dulu..Akan aku kenang n ingat selagi hayatku dikandung badan...ngeeee... 
  
P/s: Korang adik2, abg2 n kakak2 kat luar sana, jgan main ngecung yer..bahaya...ngeeeee...^_^





0 Sergah Fazita:

 

Copyright © 2013 Reserved to fazita ismail
Design by kina