28 September 2011

Wordless Wednesday..Citer Open House Daaa..

Salam uoll...Citer nie masa ak g open house tempoh hari...Asyik sibuk jer manjang so baru ari nie ak berkesempatan update cite nie...Sekarang musim open house manjang kan...rezeki..Asal hujung minggu jer gantung kuali tinggi2 kat dinding dapur nung...

Nie open house kat umah kakak ak yang no 2...Semua adik beradik ak serbu umah die tempoh hari...Atas permintaan ramai kakak ak masak laksa kelantan n laksa penang...Kalau korang nak tahu family aku semua pekbret laksa tau..tak kira lah laksa negeri mana pun janji namanya laksa habis diorg semua tibaii...


.......................................................................

Yang nie lak ktorg sekeluarga serang majlis umah terbuka YB Setiu...dah namanya pun YB kan maka berduyun-duyun lah tetamu yang datang kan...sehinggakan makanan pun tak cukup...Masa ktorg smpai tue hanya nasi minyak n sate jer tinggal...tp nak dapatkan sate pun beratur panjang giler ar..huh!! tak larat lah ak nak beratur semata-mata nk makan sate tue...




So, apalagi ak pun angkat kaki blah sebab tak tahan ramai sangat orang..Si adam bam bam pun merengek-rengek tak selesa agaknya..
Sempat lah makan nasi minyak sikit huhu...


...........................................................................................................



Nie lak umah terbuka abang aku yang no 5 kat Saujana Puchong...Meriah giler ar...Ktorg adik beradik lak jadi penyambut tetamu gitu hehehe...



Bermacam-macam lauk pauk ada...
Ketupat palas n tapai pulut tue di import khas dari terengganu...Sedap beb!!


Siap ada nasi dagang lagi tue...Pekbret ak tue..Selain tue ada menu nasi minyak Terengganu lauk ayam merah n gulai kawah...Laksa penang n laksa kelantan...Nasi impit kuah kacang, lemang, bubur kacang n bermacam-macam lagi lah...

itulah saje tuk hari nie yer...masih banyak lagi open house yang ak serbu tau...nati ak story lagi...^_^

22 September 2011

Adam bam bam masuk wad...

Dah lama ak tak update blog nie..asyik bz manjang jer..
Nie citer seminggu selepas beraya hari tue...Selepas seminggu bercuti dan beraya sakan si adam demam + selesema + batuk koh koh koh...


Sebelum beraya lagi si adam bam bam demam selesema...Selepas bagi ubat demam dia dah ok tp selesema still ada sket2..Tapi selepas raya demam dia datang semula + selesema n batuk koh koh koh....

Dalam perjalanan balik ke kolumpo ktorg singgah lepak n makan-makan dulu kat cherating..sempat lagi budak bam bam nie gelak manjang walaupun tengah demam n batuk koh koh..


Pagi ahad 4hb demam adam semakin kuat dan badan dier panas giler walaupun dah mkn ubat...Batuk n selesema pun semakin menjadi-jadi..So, ak dan incik hubby terus bawak si adam bam bam ke bahagian kecemasan hospital Ampang Puteri..Doktor cakap adam kena masuk wad n kena buat physio coz kahak dia dah terlalu banyak..Kalu dibiarkan nanti adam akan kena semput @ asma..Kalut gak ak bila dengar doktor ckap camtu..


Sebelum masuk wad, nurse bagi makan ubat dulu..
Korang tengok lah adam bam bam ni memang payah tul nak makan ubat..kecik-kecik dah pandai tak nak makan ubat tau..Time makan ubat terus melalak bagai...


Adam kena sedut gas dulu sebelum masuk wad..
Senyap jer dia time sedut gas tue..Good boy...


Masa dalam wad adam bam bam terpaksa kena cucuk untuk masukkakn ubat...Kecian anak ak..Satu hari sekali si adam kena cucuk kat peha kiri dan kanan sekaligus untuk masukkan ubat antibiotik n ubat batuk..Korang bayang lah selama 6 hari anak ak terseksa kena cucuk...Melalak tak henti2..Sedih ak tersangat-sangat...(


Tiga jam sekali adam kena sedut gas...bahagian nie ok sket..Adam tak lah meragam sangat..Kadang2 ok jer tp ada jugak time sedut gas tue dia melalak2...


Hari ketiga si adam terpaksa kena buat physio coz kahak dia terlalu banyak...satu hari 2 kali selama 3 hari..pagi n petang..Sebelum buat physio tu adam kena puasa selama 2 jam...Kadang2 adam melalak2 coz lapar...Sedih betul ak tp sabor jelah..sebelum sesi sedut kahak tue diorg tepuk-tepuk dulu belakang n dada si adam bam bam...Masa sesi nie kekadang adam ok n kekadang dia melalak-lalak jugak...Ak memang tak sanggup giler ar tengok diorg buat pyhsio tue...Kecian sangat-sangat kat si bam bam ak nie...tak sanggup tul dengar dia melalak-lalak...sedih....


............................................................................................


Kat bawah nie ada video yang anak sedara aku rakam semasa sesi physio tue...sedih wooo tengok video nie tambah lak tengok dia melalak-lalak tue...Kecian anak mama...


video



video

Selepas 6 hari kat Hospital Ampang Puteri si adam bam bam dibenarkan pulang...Tp batuk n selesema still ada lagi sket2..Tengkiu to all staff n doktor Hospital Ampang Puteri coz merawat n melayan si kecikku dengan amat baik sekali...^_^




13 September 2011

BBQ Malam Raya Pertama

Nie lak kisah malam selepas raya pertama...selepas seharian sibuk beraya, malam tue ktorg adik beradik pakat buat bbq...Kalu korang semua nak tahu nie merupakan acara wajib ktorg...Masa nie lah seronok sebab semua adik beradik semua ada...memang happening giler beb..Jom kita layan pic-pic sekitar malam bbq nie....


Incik hubby wif anak-anak buah aku...


nyalakan unggun api tuk bakar ayam...


Sebahagian daripada anak-anak buah aku...


Amboi...seronok bergambar yer...


Nie adik bongsu aku sibok duk melayan anak-anak buah bermain bunga api...


duk menunggu api marak jadi bara nak bakar ayam...


Sebok melayan anak-anak buah bermain mercun n bunga api..


Incik hubby bersama Abang Ngah aku...


Si Adam bersama adik lelakiku..Yang pakai baju kurung sebelah tu kak ipar ku...wife abang ngah..yang duk cangkung depan adam tu lak anak buah aku...

oiii sempat lagi si Adam bergambar yer...


Bihun goreng untuk dimakan bersama ayam bakar...Bihun nie kak ipar aku yang goreng...6 bungkus semuanya..


Ayam yang dah diperap tunggu masa nak bakar jer...5 ekor ayam semuanya...


Yang nie kakak aku nombor 4...
Yang sebelah tu abang ipar aku...

Yang sorang lagi tue kakak aku yang no 3...


Adam atas riba anak buah aku si Qoyyum..


Nie lah ropernya ayam tengah bakar...


Semua nmpak cam tak sabar2 jer nak ngapp ayam tue..


Sempat lagi duk bergambar yer sementara tunggu ayam masak..


Eh eh eh si Adam pun tak sabar-sabar nk tunggu ayam masak ek...


Ayam dah masak..Apalagi ngapp ler smpai tak pandang kiri kanan ek...

Nyum nyum nyum...


Masing-masing sibok duk melantak bagai...


Makan-makan...



Sekian wassalam...*_*...


Raya kali ini....

Salam semua....Sekarang kita ikuti kisah 1 syawal aku baru-baru nie...tahun nie raya memang best...Semua adik-beradikku berkumpul n beraya bersama-sama...Gamat jugak lah rumah mak aku kali nie...Jom kita layan pic-pic n citer-citer raya kali ini....


Aktiviti ktorg di pagi raya...Balik jer dari smbahyang raya, terus salam-salam n makan-makan..Nie sebahagian dari family aku yang sempat bergambar..yang lain duk sibuk kat dapur n dalam umah..masing-masing duk sibuk melantak lah tue...


Yang nie family kakak aku yang no 3..


Yang nie lak family abang aku yang no 7..


Yang nie lak family abang aku yang no 5...


Nie lak kisah anak teruna aku...pagi-pagi raya kul 5 pagi dah bangun tido...Aku bangun tuk masak juadah raya dia pun ikut bangun sama..Nampak sangat tak sabar-sabar nak beraya si Adam nie..Lepah ktorg semua balik sembahyang raya dia lak sibuk meragam nak tido..ummmm


Muka baru bangun tido terus snap gmbar...Pagi-pagi raya orang semua duk sibuk kutip duit raya dia lak duk buat taik mata...Dah awal sangat bangun kan, kul 9 terus tido semula...ummm


Si Adam n incik Hubby...Tak sempat nak snap gmbar dgan mama coz mama sibuk kat dapur...


Tak sampai setengah hari berbaju melayu terus berbogel...


Sebahagian daripada adik beradik n sanak saudara...Sungguh meriah giler ar..


Sila menjamu selera yer tuan-tuan n puan-puan.....Raya pertama aku tak pergi beraya pun...sibuk duk melayan tetamu kat umah jer dari pagi smpai petang mag tak menang tangan lah...


Si Adam pun tukar baju dah...Bila pakai baju melayu nmpak sangat dia rimas...panas....

Si Adam dengan mak tok sebelah terengganu...



...........

Sekian saje....


 

Copyright © 2013 Reserved to fazita ismail
Design by kina