11 December 2012

...cuti2 malaysia at bukit gambang waterpark...



kisah weekend lepas..n3 pertama kisah jalan2 kami sejak aq preggy..
uihhh teruk kann..banyak sebenarnya citer be4 nie tapi abaikan jelah..
rasa malassssss nak update..hehe
biarkan jekk berkubur macam tu...

ok ok jom jenguk2 pic kami ke bukit gambang waterpark tempoh hari..
alang2 family aq nak ke bukit gambang, aq pun join ler sekali..
ramai2 meriahkan suasana kann...



sebahagian dari family aq yang join..
ada separuh lg yang tak masuk gambor..ada yang duk Q beli tiket..hihi

kami semua berkampung kat rumah my sis kat gambang..
sebenarnya my sis baru jekk pindah kat gambang nie..
12 tahun dia menetap kat sarawak nung..
alhamdulillah tahun nie dia dapat pindah kat gambang...
yabedabedu...bleh ler kami ke bukit gambang selalu kan..
coz dekattt jekk dengan rumahnya..bleh bermalam kat rumah dia..
save skit tak payah nak sewa hotel bagai...haha


muka hepi semua dapat main  air..muahahaha

sekarang kan musim cuti sekolah..mak aihhhhh!! ramainya orang kat sini...
nak berjalan pegi beli makanan pun bersesak2..rasa cam lemas jekk coz orang
terlalu ramai..bila ramai sangat nak mandi manda pun rasa cam tak selesa kann...


dak kecik nie suka sangat dapat main air..
tak moo naik sampai ketaq2 bibir tahan sejuk..hahaha



adam sekarang nie bila ambik gambar dah pandai tunjuk peace!!
haha kelakar lak..hala jekk camera terus tunjuk tangan buat peace!!
kekadang dia tunjuk saje dgan jari telunjuknya tu..haha kelakar!!



uihhh mak seksi!! ternampak peyott yang semakin memboyot la...
muahahaha..




05 December 2012

...ragam terbaru abang adam rayyan...



sejak tahu dirinya bakal bergelar seorang abang, peel dak tecik nie semakin menjadi-jadi...
dengan peelnya yang ter'over' manja memangggggg menguji kesabaran mama...
kekadang aq rasa nak cubit2 jekk!! fuh!! dugaan betul dengan peel dia sekarang nie..
balik jekk dari rumah pengasuh mula la ragam merengek-rengek dia tu..
asyik nak berkepit jekk!! aq nak masak, nak kemas umah bagai pun terbantut..

kalau incik hubby balik kerja lewat lagi la bertambah2 dugaannya...
tak boleh bergerak langsung aq..kekadang nampak dia macam takut jekk!!
asyik nak berkepit jekk..nak dukung n nak aq peluk jekk!!

pelik jekk tengok peel dia tu..
wahai kawan2 blogger, macam nie ke kalau budak nak dapat adik..
ada yang cakap normal la tu sebab dia nak dapat adik kann..
hmmmm sabor jelah...


pepepun mamapapa sayang kamu ketat2!! 


05 November 2012

...kembali bersiaran wakaka...





lama giler tak bersiaran kann..ada gak dalam 2 bulan gitu..
dah berhabuk bersawang dah umah kesayanganku nie..

uihh banyak giler cerita yang nak dikongsikan disini tapi mud kelaut daaa...
buka blog, baca2 then tutup..buka lagik taip2 sikit then delete semula...
adoiiii ntah kenapa jadi gitu..otak rasa 'blur' gitu..

kekadang pi jenjalan jalan umah kawan2..tapi just baca jekk..
rasa malas nak tinggal jejak..
sory yekk kenkawan blogger sekalian..
masuk bulan november nie insyallah akan bersiaran seperti biasa..

alhamdulillah..my peyott pun dah masuk 4 bulan lebih..
pening2 lalat pun dah berkurangan..mabuk laut pun dah ok..
alhamdulillah semoga berjalan dengan lancar dan semoga dipermudahkan semuanya..


11 September 2012

...Aidilfitri 2012~Part 2...




salam selasa semua...
hohoho..sambungan kisah aidilfitri lepas..
hadoiiii skrg jarang2 dah nak berupdate blog..
mud kelaut daaaa..tapi kucuba gagahkan jugak diri ini..
asyik pening2 n nak pitam jekk...
ok ok jom ikuti kisah aidilfitri kami part 2...


*

*

*

*

*



hidangan dipagi raya..antaranya nasi minyak terengganu berlaukkan gulai 
ayam bandar n ayam kampung,acar mentah, dan sambal belacan..
ada jugak nasi dagang berlaukkan ikan ayer@tongkol..
nasi impit berkuah kacang...


lemang, ketupat daun palas, tapai pulut n jugak rendang daging


lepas jekk sudah solat raya tetamu terus serbu rumah..memang macam nie ler raya
 kami tiap2 tahun..sebab tu ktorg masak macam nak kenduri jekk sebab dari pagi 
sampai petang memang penuh dengan tetamu..


punya lah ramai sampai tak cukup ruang nak makan..terpaksa ler diorg semua 
makan sambil2 lepak kat laman rumah..muahahahahaha





lepas subuh jekk ktorg dah siap sedia sediakan juadah..sebenarnya ktorg masak malam lagi..
yelah sebab banyak kan..nak masak pagi raya tu memang kompemmmmm tak siap..
lepas siap2kan diri ktorg siap hidangkan makanan semua atas meja..macam buffet gtu..
yang mana tak pegi solat raya memang kena buat preparation nie..sebab tetamu balik jekk solat terus serbu rumah ktorg..sampai kan tuan rumah tak sempat nak makan apa semua..
biasanya orang lain sempat lagi bersalam raya bersama keluarga sambil2 bergambar bagai kann..
tapi ktorg lain skit..sambil2 melayan tetamu tu lah ktorg ambik peluang bersalam salaman sesama sendiri..muahahaha pelik kan..kisah aq dengan incik hubby lak lg kelakar..ptg raya bila tetamu dah beransur2 kurang baru ler kami laki bini bersalam raya...haha nak buat camner kan..tetamu bertali arus..
zaman arwah ayah masih ada lagiiii ler ramai tetamu..ingat lagi masa mula2 kak ipar yang kak puchong tu  sambut raya bersama2 kami, terkejut dia sebab tengok tetamu ramai datang beraya..sampai berpeluh2 baju raya duk ketung ketang kat dapur sediakan hidangan untuk tetamu..muahahaha...
dan untuk pengetahuan korang semua raya pertama kami sekeluarga tak pegi beraya rumah orang..
sebab tetamu ramai kann..kenkononnya raya pertama tu open house ler..tunggu tetamu kat rumah jekk!!
raya ke dua n seterusnya baru ktorg beraya rumah sedara mara...hihihi



kami bertiga..insyaallah raya tahun depan ber-4 ler..hehe
ptg raya baru bleh bergambar bersama2..hehe


hero fazitaismail..ekekeke


wif my mom..


my lovely son..korang tengok mulut adam tu..meleleh air liur..
kisahnya sehari sebelum raya tu adam kena ulser dalam mulut..
penuh merah2..makan n susu pun tak nak..air liur asyik meleleh jekk!!



puas aq pujuk n paksa dia makan..tapi sikitttt jekk dia makan..
lepas raya tu memang susut skit lah badan dia..huhu



malam raya pertama lak ktorg sekeluarga buat BBQ..memang acara wajib family belah 
terengganu tiap2 tahun..bihun goreng sebanyak 8 bungkus..



ayam 10 ekor..semuanya habis licinnn!! muahahaha



seronok weyyy!! incik hubby pun suka balik terengganu sebab meriah..
biasa lah adik beradik aq 12 orang..dengan anak2 buahnya lagi..
memangggg riuh rendah lah..muhahaha



sambil2 menunggu ayam masak anak2 buah ler yang paling seronok..
duk bermain bunga api n mercun..riuh kat laman rumah tok mok..hahahaha



malam tu sambut besday anak buah sekali..anak2 buah semua duk berebut 
bendera dekat kek tu..sampai ada yang bergaduh2..muahahaha



tak sabar2 tunggu ayam masak..bihun goreng awal2 dah masak..
semua dah tersedia dalam pinggang memasing..just tunggu ayam jekk!! muahahaha



ayam masak jekk semua kena beratur tuk ambik ayam..tak bleh potong Q kayy!!
beratur tetap beratur..kelakar lak rasanya..muahahaha



masak jekk ayam terus 'mencekik' tak ingat dunia...muhahaha


ok itu jekk untuk hari nie k...
nati sambung lagik yekk..hihihi

























06 September 2012

...Aidilfitri 2012~Part 1...




kisah aidilfitri 2012 kami...
orang lain semer dah pung pang berupdate aq baru nak update!!
tapi still tak basi lagi kan..muahahahaha
nak buat camaner...jiwa tengah kacau..ekekeke
dua hari lepas adam rayyan masuk wad ampang puteri..food poisoning..
adehhh..dugaan betul kan..saborrr jelah..
ok ok jom layan kisah aidilfitri 2012 kami...


*

*

*

*

*

*


part 1 kisah sehari sebelum aidilfitri @ persediaan menyambut syawal..
nie kakak aq yang no 4..tengah setting beras pulut tu buat lemang..hihihi


yang nie lak abang aq yang no 5..tinggal kat puchong..
balik kg kena dera mesin kelapa..
nak beli santan yang dah siap tp kehabisan daaa..


mak n kakak no 9..tengah buat ketupat daun palas..
hanya orang2 tertentu jekk dlm adik badik yang pandai buat ketupat nie..
salah sorangnya kakak yang no 9 nie..aku lak hanya pandai tengok jekk!! muhahahahaha


dak tecik nie lak sibokk jekk duk main2 dengan daun palas tok mok..
dapat daun ketupat yang siap dibentuk tu habis diketuknya kepala kazen2..
adoyaiii suka bebenor ler tu..hahaha


bersepah rumah tokmok...huhuhu


team potong ayam kecik2..beli ayam kat kedai tp dia bagi sekor2..
haru biru korang semua kena potong ayam daging sebanyak 12 ekor n ayam kampung 
sebanyak 5 ekor..muahahahaha


beras pulut yang dah siap 'setting' tuk dimasukkan dalam buluh lemang...




daun pisang tuk dimasukkan dalam buluh lemang..


abang iparku sibukk duk setting lemang buluh..antara orang terkuat dan pakar 
dalam keluarga kami bab  menghasilkan lemang..hahaha


kakak ipar n kak yah tengah sibukk masukkan pulut dalam lemang..
aq lak sibokkk duk snap2 gambar muhahahaha


tengah masukkan santan dalam buluh lemang..wahhh incik hubby pun 
antara yang ter'sibokkkk' ekekekeke...



siap semua..bersiap sedia tuk dibakar..


fuhh..habis terbakor muka incik hubby..gara2 bakar lemang muhahahaha...



tahun nie kami bakor 30 batang lemang..
dalam 4 jam jgak ler baru lemang2 nie masak..ada yang cakap lama benor tu..
ntah ler aq pun tak biasa bab2 
bakar lemang nie..yang aq tahu 'mencekik' jekk!! muahahaha..


seronok tul dak tecik nie bleh main2 kat lama rumah..mula2 jumpa kazen takut2..
lama2 skit dah mula main kejar2..dah ler dia yang paling kecikkk..tapi aktif ngalahkan orang besor..
adoyaiiii letih duk 'kutip' dia dari bermain pasir..


me n my sister in law..sempat lagi duk 'bergosip' sementara menunggu lemang masak...


nie lak abang jie aq yang punya kerja..dikerahnya anak2 buah cari n kumpul 
tempurung kelapa yang lama..nak bakar pada malam raya tu 
sambil2 bermain mercun n bunga api...hihihi


kuih raya hasil tangan adik bongsu..aq tak beli langsung pun kuih raya..
semuanya sudah tersedia..hihi save bajett..muahahaha


dadih sebanyak 300..nie hasil tangan adik n anak2 buah aq..
erkk aq langsung tak sentuh apa2 pun time raya tu..just menyibukk n snap2 gambar jekk..
dasar femalasssssss kan..erkk sebenarnya aku 'jiwa kacau' muhahahaha..



ok continue part 2 k....hehehe







 

Copyright © 2013 Reserved to fazita ismail
Design by kina