06 January 2012

...gotong royong kacau bubur asyura...


cter pasal balik kg tempoh hari...sempena ct krismas...
makk aihh...dah sedekad baru nak update...nak wak camno..!!
cbuk manjanggg jek aq nie...hihi
asal usulnya dlm perancangan nk blik kg johor...ntah camno saat saat 
akhir tertukar plan daaaa...

sampai jek kg kaum kerabatku sibuk nak buat bubur asyura...
sonokk beb..!! jakun jap aq...
dah lama dah tak makan bubur asyura nie...yelah sejak merantau nie
lama benor aq tak jumpa org buat bubur asyura nie...
tapi bagi famly aku wajib buat bubur nie tiap tiap tahun...
nak dijadikan rezeki aq kot kali nie berkesempatan kacau bubur asyura
bersama sama kaum family terengganu...meriah ngko..!!

rupa bubur asyura yang hampir masak...


bergilir gilir duk kacau bubur asyura

nie lah salah satu acara tahunan yang wajib family terengganu...
ktorg akan kacau bubur asyura nie bersama sama dan sedekahkan 
kepada penduduk kg...tahun nie 3 kawah besar semuanya...

bubur asyura yang dah siap untuk diagihkan...

kalau tengok pada rupanya yang hitam legam tue takut nak makan...
tapi kalau dah makan best siott...
terasa rempah, daging dan bahan bahan lain...
ingat zaman kanak kanak dulu, asal buat bubur asyura jek ktorg
akan cari tempurung kelapa dan kikis tempurung kelapa sebersih bersihnya...
tapi tempurung kelapa yang masih baru ler...then ktorg akan makan bubur asyura
yang masih panas panas dalam tempurung kelapa...memang terasa
nikmatnya...kenangan beb..!! budak budak sekarang
nie dah tak buat dah macam zaman aq kecik kecik dulu...hikss...



3 Sergah Fazita:

mzhany said...

asyura ganu n kelate lain dgn kt slangor ni, rindu giler nk mkn bubur asyura versi pata timur nih

fazitaismail said...

mzhany...

tu ler psal..
versi pntai timur memang terbest..!!
hehe

sHeeMa DeaN said...

lagi hitam lagi meletopssss..
huhuhuhuu.. bubur asyura kelantan jugak yang terbaikk.. nyumm nyummm

 

Copyright © 2013 Reserved to fazita ismail
Design by kina