31 July 2012

...menu iftar kami...




menu iftar kami petang semalam...
gigih balik kerja masak2..jom layan menu iftar kami..
oppppp!! jangan duk meleleh air liur dah ler..
batal poser kang ekekeke


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*

*


*


*

***



sotong goreng kunyit campur kacang panjang..perkk sangat suka dengan menu nie..
peberet seluruh ahli keluarga belah trangganu..



sambal belacan..satu kemestian dalam menu kami..ekeke



kurma yt..kurma nie sumbangan ofis aq..



kuih muih pilihan incik hubby..kuih yg aq pesan dah habis katanya..
huhuhu agak sedih sedikit..



sayur lemak kacang panjang..menu nie peberet incik hubby..
kalau masak menu nie menambah2 ler papa adam makan hehe..



ayam goreng berempah ala fazitaismail..hikhik 
 main campak jekk bahan2 yg ada..
daun kari tak letak sebab nan ado..haha



peneman tekak yang kering..ekekeke..
air olenn sunquik pilihan incik hubby..kalau nak bancuh air berbuka kena 
tanya big bos dulu nak minum air apa..selalunya air nie ler pilihan dia..



mangga muda + colek mak bee...perkkk palinggggg sedap!! 
colek nie ktorg makan lepah siap terawih..berebut2 dengan incik hubby 
makan benda alah nie..muahahahaha



dak tacik nie..orang sibuk nak berbuka dia pun kalut jugak nak berbuka..
bagi jekk nasi sepinggang ralik ler..
aman damai makpak nak berbuka muahahaha...





nota kaki: alhamdulillah...semalam berjaya jugak berpuasa w/pun tanpa bersahur 
dan gastrik amat baik semalam coz tak datang menyerang..yeahh!! hahaha...






30 July 2012

...gastrik datang lagi...




salam senin semua n selamat menjalani ibadah puasa yang ke-10..pagi nie ada yang fening2 lalat tak..?? muahahaha..aq pagi nie fening2 lg ler..masih mamai lagi nie..punckad merah ler hari nie..gastrik ku datang lagi..semalam dalam pukul 11 pagi dah terasa senak perut..tika tu kat pasar tengah beli barang basah..uduyaiiii..orang punya lah ramai tahap gaban kat pasar tu..tengah ralik pilih ayam ikan tu tetiba gastrik menyerang..adoiiii terus terduduk kat pasar tu..untuk menahan sakit tu aq bongkokkan sikit badan..berjalan mcm nenek kebayan lak kekdahnya..huhuhu lepas tu incik hubby pulak yang sambung pilih ayam ikan.. aq masuk berehat dalam kete dengan si adam..


credit ti pakcik google


balik jekk rumah incik hubby suruh berbuka tapi aku tahan jer..sayang lah plak..letak minyak ubat, urut2 perut sikit terus tertidur..lepas tidur rasa ok sikit..lepas jekk berbuka semalam sakit perut datang kembali..senak perut sampai terguling2..siap2 muntah2 lagi..lepas telan ubat tahan sakit terus tertidur..sungguh2 aq tidur sampai pagi td tak bersahur..incik hubby kejutkan suruh minum air pun aq tak layan..mengantuk yang amat..kesudahannya tak bersahut ler..hehe

hari nie tak tahu ler camaner..harap2 boleh ler bertahan..kekadang ok kekadang sampai kena berbuka..macam nie lah rutin aq setiap tahun kalau bulan ramadan..gastrik tak habis2..ubat gastrik pun penuh dalam peti nung..huhu






27 July 2012

...melentur buluh..




salam jumaat semua..yahuuuuuuuuuuuu hari nie dah jumaat..sok lusa cuti dah..yabedabeduuuuuuu..
sure ramai yang ternanti2 hari jumaat kann coz weekend  bleh ler berjimba dengan family kann..tapi kan pagi tadi aq rasa malasssssssssss sangat2 nak pegi kerja..lepas sahur tadi rasa nak tidur jekk..nak menapak pun malas..dalam hati lambatnyaaaaaaaaaaaaa weekend..aq nak bantai tidur puas2 lepas sahur..sampai ofis pun rasa fening2 lalat dah nie..ok ok dah lari tajuk dah nie weyy..jom kita layan kisah sebenar melentur buluh nie ekekeke...




haaaa nie lah kisahnya..melentur buluh dak kecik nie..
kalau kat rumah nie lah salah satu aktiviti dak tecik nie..belek2 buku mengenal abc..
ralik pulak dia duk tenung gambar2 kat dalam buku tu..
sambil2 tu aq ajar sikit2 dia sebut abc tu..




adam nampaknya sangat berminat dengan buku2..pantang jumpa buku terus dibelek2nya..
dulu pantang nampak aq baca majalah terus adam datang berebut tarik menarik majalah tu dengan aq..
lastnya aq belikan buku mengenal abc, 123 dan mengenal binatang untuk dia..tapi adam xder pulak nak koyakkan buku tu macam sesetengah budak lain..elok jekk dia belek satu persatu..kekadang tu sampai menjejeh air liur terlampau ralik..muahahahaha...




sekarang nie nak pegi jenjalan pun aq hangkut sekali buku2 dia tu..masuk jekk dalam keter 
terus adam belek2 buku tu..ok jugak tu elokkkk jekk dia dengan bukunya tu..
xder lah nak mengacau papa nak drive..kekadang tu balik jekk dari rumah baby sitter terus adam 
terkedek kedek cari buku2 tu..senang hati mama nengoknya  hehehe...






25 July 2012

...wordless wednesday~menu sahur yang simple...




salam wordless wednesday..
menu sahurku yang simple dimple!!


*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***



sambal bilis kering + ayam masak merah + kurma + nasi putih...pukul 4 pagi dah 
berbunyi lesung batuku..maaf ler jiran2 kalau tidur korang terganggu dek 
bunyi lesung batuku itu..muahahahaha..masa tengah menumbuk bawang tu kebanyakkan 
rumah jiran2 kat belakang rumah aq nie masih lagi gelap gelita..uihhh awal sangat ker aq ek?? 
dah tersedar awal kan..so bangun jelah..kemain gigih buat sambal bilis permintaan incik hubby..
ayam masak merah tu baki berbuka petang semalam..just panaskan jekk...



terbangun lagi dak tecik nie..mybe terganggu dek bunyi lesung batu kot hahaha..
pasang jekk cd abc song ralik ler duk mangadap tv tu..
takder la nak kacau kami laki bini tengah sahur..hehe





24 July 2012

...kisah dak tecik bangun sahur...



jom layan pic dak tecik nie bangun sahur...


*

*

*

*

*

*

*

*

*

***





tengah2 syok menjamu selera tetiba terkedek kedek dak tecik nie kuar bilik..
uihhh terkejut gak ktorg..senyap2 jekk dia bangun terus keluar bilik dengan muka mamai 
sambil tenyeh2 mata..terkebil-kebil pandang aq laki bini tengah mencekik..
bagi jekk seketuil biskut tiger terus  bermuka ceria..haha kelakar lak dak adam rayyan nie..
orang sibuk nak sahur dia pun sibuk bangun jugak..lepas tu sibukk duk bermain2..
kesudahannya pukul 7.30 pagi  orang sibuk bersiap pegi kerja dia sibuk merengek2 nak tidur..







20 July 2012

...salam ramadhan 1433 hijrah...






Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w. telah bersabda, "Umatku telah diberikan dalam Ramadhan lima perkara yang belum bernah diberikan kepada mana-mana umat pun sebelum mereka."

1. Bau busuk mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau kasturi.
2. Ikan-ikan di laut akan beristigfar untuk mereka sehingga mereka berbuka.
3. Setiap hari Allah s.w.t. akan menghiaskan syurgaNya dan berkata, "Telah hampir masanya hamba-hambaKu yang soleh akan dilepaskan dari beban-beban dan mereka akan datang kepadamu."
4. Dirantaikan syaitan-syaitan yang jahat di dalam Ramadhan dan mereka tidak akan dapat berbuat sesuatu dalam Ramadhan ini apa yang biasa mereka lakukan pada bulan lain.
5. Mereka akan diampunkan pada malam terakhir Ramadhan. Ditanya kepada Rasulullah, "Adakah ia lailatur Qadar?" Baginda menjawab, "Tidak! Tetapi seorang pekerja yang diberikan ganjarannya apabila telah selesai kerjanya."
(Riwayat Imam Ahmad) 




19 July 2012

...demam lagikkk dak tecik nie...


kisah senin lepas..akceli aq mc senin hari tue..dak tecik nie demam lagikk!! 
anak yang demam mamanya dapat mc..sporting betul doktor tu kann..
nasib baik dapat mc..jimat skit ct aq muahahahaha..



awal bulan hari tu baru jek demam + alergik..nie demam lagi..
kekadang heran jugak aq..antibodi adam tak kuat ker?? 
risau sangat kalau anak2 demam kann..



sebenarnya petang ahad tu ktorg pegi taman tasik titiwangsa..
singgah sekejap jekk n selepas snap gambar adam 2, 3 keping kami balik..
rasanya tak kena panas pun..



balik dari taman tasik titiwangsa tu lepak2 pulak kat 
taman bawah rumah ktorg..tengok budak2 main sketboard..
masa nie dah perasan adam macam tak bermaya jekk..
muka pun tak ceria dah..monyokkk jekk!!



malam tu dalam pukul 8 lebih suhu badan adam dah tinggi..
suhu badan adam biasanya tinggi time malam jekk..
jenuh lah aq duk jelur kepala dia tu..bergilir2 jaga dengan incik hubby..
pagi senin tu adam asyik merengek2 jekk..langsung tak nak berenggang..
nak aq peluk jekk..kesudahannya terpaksa ler cuti..







18 July 2012

...wordless wednesday~car kesayangan...



salam wordless wednesday..
kisah dak tecik dengan car kesayangan..



sebelah susu sebelah lagi car kesayangan..sampai tertidur pun tak penah nak 
lepas car dia tu..tidur malam2 pun car tu ler yang dipeluknya..
kekadang kecian tengok car tu kena lenyek bila tuan dia dah lena tertidur..
maklum ler tuan dia tu tidurnya lasakkkk..muahahaha..






12 July 2012

...kisah kami jenjalan di floria 2012...



kisah kami semasa weekend lepas..pagi tu ke majlis 
cukur jambul new kazen adam rayyan..petang lak kami ke putrajaya jenguk2 pesta floria 2012..
ramai gak la aq tengok para blogger duk pung pang pung pang bercerita n tunjuk gambar 
kat floria tu..sooo bersemangat jugak lah aq nak serbu n sambil2 cuci mata kann...


jom layan pic yang ada semasa kami kat sana...

*

*

*

*

*

*

*

*

***

haha mama yang gila bergambor..si adam skrg nie susah benor nak bergambor..
nak suruh dia pandang kamera kemain lagik susah..
matanya asyik melilau kesana sini jekk!! 



berangan2 kat laman aura rona..kalau lah laman rumah aq macam nie 
kan seronokkkkkk..petang2 lepak kat depan rumah sambil2 pekena cekodok + kopi panas..
alangkah bahagianya hidup muahahahaha...



floria tahun nie bertemakan bunga kertas kann..aq nie kira peminat bunga lah..
seronok tengok bunga n lanskap yang cantik2 tu..



siap berkelah lagi tu..beli jekk bubur mc'd untuk adam masa otw ke putrajaya tu..
bagi perut dia kenyang dulu baru boleh pusing2 dengan aman..hahhahahaha



paling suka kat taman nie..permandangannya macam kat tanah tinggi kekdahnya kann...
agak ramai jugak lah nak bergambar kat wakaf tu..sampai kena beratur..
hahahaha kelakar lak rasanya...



taman nie pun cantik jugak..siap ada bunga berlambangkan 1 malaysia..
kreatif betul kannn..



kat pintu masuk n keluar..
okeyyyy tamat sudaaaaaa...
jumpa di floria 2013..insyallah...hehe







11 July 2012

...w.w penoh mulotttt!! haha...



salam worldless wednesday...
w.w. hari nie bertajukkan penoh mulotttt!! haha..

*

*

*

*

*

*

*
*

****


dak tecik nie memangggggggggg!!!!
asal makan jekk penoh mulottt disumbatnya makanan!!
tak main ler kunyah sikit2 nie..selagi tak penuh mulottt tu selagi tu le 
disumbatnya makanan tu hahaha..


asal pegi jenjalan jekk aq bekalkan makanan..kekadang nagget..
kekadang biskut tapi mesti ada makanan!! 
kalau takder makanan dak tecik nie tak reti dok diam dalam keter..
ada2 je benda yang dia nak usiknya..yang tak tahan tu asyik nak kacau papa drive..
bagi jekk seketol makanan duk diam ler dia sambil2 kunyah makanan dia tu hahahahaha...






10 July 2012

...new kazen adam rayyan...



alkisahnya ahad lepas..pagi pagi ahad tu pegi rumah mak mertua angkatku coz ada 
majlis cukur jambul cucu barunya merangkap kazen baru si adam rayyan ..incik hubby nie ada keluarga angkat..mak ayah angkat dia nie xder anak..so dia ambik anak angkat 2 perempuan sorang lelaki..incik hubby sorang jek lelaki n merangkap anak bongsu family angkat nie..


ini lah new kazen adam rayyan..anak kak mimi..
akceli kak mimi kahwin dulu dari kami..
tapi rezeki berpihak kepada kami dulu nampaknya..hikhik



tgok ler si adam tu..kemain lagik nak cium bb tu..
tapi aq tak kasi sebabnya adam suka hantuk kepala kat dahi bb tu..
ishhh teruk tul lah si adam nie kannn..hahaha



tengok ler tu meronta ronta nak usik bb tu..tangan dia laju jekk
 duk tepuk2 kepala bb tu..adam nie jenis geram kat budak2..
tak kira lah budak tu kecik atau lebih besar dari dia 
laju jekk tangan dia nak hempuk2 budak tu..
kat rumah bb sitter semua kalah dengan dia hahahaha...



mama wif bb Andika Pratama..mak aihh nama..macam penyanyi lagu 
butterfly feat dgan mely tu kan..alkisahnya daddy bb nie orang indonesia..
kakak angkat incik hubby kahwin dengan orang indonesia..
maka lahir lah bb Andika Pratama..comeyy kan namanya tu hehehe..



05 July 2012

...bersiaran langsung dari rumah...




salam kamis...hari nie bersiaran dari rumah..landing2 atas tilam yang empuk..
owhhh amannya terasa..muhahahaha..akceli tuan tanah kedaung mc lagiiiiiiii...
nie gara2 cik senggugut ler nie..adoiii letih betul!! 
tiap2 bulan macam nie aq..kalau tak mc memanggggg tak sah!! 
kenkawang kat opih pun paham bebenor dahh!!

dah bermacam2 bagai ubat dah aq telan..
petua2 tu takyah duk citer la..
semua dah buat tapi gini jugak kesudahannya..
rasa nak tercabut pinggang nie..
kalau first n second day nak dukung adam pun tak larat..
rasa macam dalam pantang lak kekdahnya..

ok stop sini dulu..nak sambung tido..
sat lagi kalau lega skit sambung blogwalking..
hikhik





04 July 2012

w.w sedut jangan tak sedut dik!!...



salam w.w...worldless wenesday hari nie bertemakan 
mamat poyo bergigi besar nie...


*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***




sedut jangan tak sedut adam rayyan!! memula nak ajar dia sedut air kotak tu kemain azab..
sua jekk air kotak bukan nak sedut tapi digeget2nya straw tu sampai kemek2 n pecah2 straw tu..jenuh jugak nak mengajarnya menyedut..dan akhirnya berjaya jugak adam sedut air kotak tu..hahaha..



nota kaki: petang semalam tengok bintik2 merah kat badan adam dah beransur pulih..
hanya tinggal sikit2 jekk..sooo kami tak pegi pun jumpa pakar..mybe alergik je kann..^_^












03 July 2012

...demam campak or alergik...??



salam selasa semua..mud kelaut sedikit hari nie..
asyik teringatkan adam rayyan jekk nie..
wahai kawan kawanku..bintik bintik apakah ini..??

ahad malam tu lebih kurang pukul 11 malam aq nak tukar diapers adam..
tup tup terpandanglah bintik2 merah nie..memula nampak bintik2 kecik jekk..
banyak lak tu tapi semua kat area perut..bahagian badan yang lain takder lak bintik2 tu..
cek suhu badan adam ok jekk!! terpikir jugak alergik makanan ker tapi
adam just makan bubur nasi, nagget ayam, biskut tiger n susu jekk hari tu..
tu memang makanan kebiasaan dia lah..nak cakap campak adam tak demam pun..
balik kerja petang semalam pegi klinik...doktor cakap bukan
demam campak..lebih kurang alergik gitu..


nie gambar terbaru pagi tadi..bintik2 merah semakin besar dan banyak..risau gak nie weyy!!
gatal gak nie coz tengok adam asyik selak2 baju n cuba nak garu bintik2 tu..
doktor kasi ubat untuk tahan gatal dan alergik jekk!! tengok petang nanti camaner, kalau still
banyak lagi maybe kena bawak adam jumpa pakar..nak kerja pun risau
nie asyik terpikirkan anak jekk!! baby sitter si adam lak sageh aq ambik cuti..
kuarantinkan adam kat rumah..maybe dia risau berjangkit kat cucu dia yang dalam pantang tu..
aishhhhhhh nak cuti camaner??? kerja bertimbun timbun nie..
petang nie ada meeting lak...akhirnya hantar jugak adam kat rumah dia tadi..
buat2 bodooooo jekk!! adoyaiiiiiiii....






02 July 2012

...kisah masakmasak!! hikhik...



alkisah main masak masak hari ahad tu..sabtu ahad kami lepak jekk kat rumah..
sabtu incik hubby terpaksa kerja..ahad tu melepekk jekk kat umah
sambil melayan ragam si adam rayyan tu..
jom jenguk2 menu apa yang kami makan ahad tu hikhik...



*

*

*

*

*

*

*

***


ayam masak lemak cili api..pewww terangkat ko sampai menjilat jari..
puiii puji diri sendiri..haruslerrr kannnn hahaha...




sotong goreng kunyit campur kacang panjang..uihhh memang peberet aq nie weyy!!
kalau beli sotong harus masak macam nie hikhikss...



haha yang nie paling terangkat..ikan terubuk masin nung jauh dari sarawak..
alkisahnya ikan nie my fil beli masa pegi sarawak tempoh hari..
memang sodap gilerr lah..makan pulak dengan nasi panas..
wallaweyyyy!! hahaha


korang nampak budu + ulam ulam tu..'diorg berdua' tu harussss ada dalam menu ku..
almaklum ler nak awet muda kann..harus ler telan daun kayu kayan kann haha..
sebenarnya aq nie memang hantu lah dengan ulam ulaman..
sebut jekk ulam apa semua aq bedal!! 
cicah pulak dengan budu atau sambal belacan..
uihhh memang laju jekk tambah nasi..muhahahaha...




ada yang pegi pesta flora kat putrajaya tak yekk!!
insyallah weekend nie ktorg ingat nak pegi sana lah..
korang lak apa citer..ce citer ce citer..hihihi ^_^







 

Copyright © 2013 Reserved to fazita ismail
Design by kina