06 September 2012

...Aidilfitri 2012~Part 1...




kisah aidilfitri 2012 kami...
orang lain semer dah pung pang berupdate aq baru nak update!!
tapi still tak basi lagi kan..muahahahaha
nak buat camaner...jiwa tengah kacau..ekekeke
dua hari lepas adam rayyan masuk wad ampang puteri..food poisoning..
adehhh..dugaan betul kan..saborrr jelah..
ok ok jom layan kisah aidilfitri 2012 kami...


*

*

*

*

*

*


part 1 kisah sehari sebelum aidilfitri @ persediaan menyambut syawal..
nie kakak aq yang no 4..tengah setting beras pulut tu buat lemang..hihihi


yang nie lak abang aq yang no 5..tinggal kat puchong..
balik kg kena dera mesin kelapa..
nak beli santan yang dah siap tp kehabisan daaa..


mak n kakak no 9..tengah buat ketupat daun palas..
hanya orang2 tertentu jekk dlm adik badik yang pandai buat ketupat nie..
salah sorangnya kakak yang no 9 nie..aku lak hanya pandai tengok jekk!! muhahahahaha


dak tecik nie lak sibokk jekk duk main2 dengan daun palas tok mok..
dapat daun ketupat yang siap dibentuk tu habis diketuknya kepala kazen2..
adoyaiii suka bebenor ler tu..hahaha


bersepah rumah tokmok...huhuhu


team potong ayam kecik2..beli ayam kat kedai tp dia bagi sekor2..
haru biru korang semua kena potong ayam daging sebanyak 12 ekor n ayam kampung 
sebanyak 5 ekor..muahahahaha


beras pulut yang dah siap 'setting' tuk dimasukkan dalam buluh lemang...




daun pisang tuk dimasukkan dalam buluh lemang..


abang iparku sibukk duk setting lemang buluh..antara orang terkuat dan pakar 
dalam keluarga kami bab  menghasilkan lemang..hahaha


kakak ipar n kak yah tengah sibukk masukkan pulut dalam lemang..
aq lak sibokkk duk snap2 gambar muhahahaha


tengah masukkan santan dalam buluh lemang..wahhh incik hubby pun 
antara yang ter'sibokkkk' ekekekeke...



siap semua..bersiap sedia tuk dibakar..


fuhh..habis terbakor muka incik hubby..gara2 bakar lemang muhahahaha...



tahun nie kami bakor 30 batang lemang..
dalam 4 jam jgak ler baru lemang2 nie masak..ada yang cakap lama benor tu..
ntah ler aq pun tak biasa bab2 
bakar lemang nie..yang aq tahu 'mencekik' jekk!! muahahaha..


seronok tul dak tecik nie bleh main2 kat lama rumah..mula2 jumpa kazen takut2..
lama2 skit dah mula main kejar2..dah ler dia yang paling kecikkk..tapi aktif ngalahkan orang besor..
adoyaiiii letih duk 'kutip' dia dari bermain pasir..


me n my sister in law..sempat lagi duk 'bergosip' sementara menunggu lemang masak...


nie lak abang jie aq yang punya kerja..dikerahnya anak2 buah cari n kumpul 
tempurung kelapa yang lama..nak bakar pada malam raya tu 
sambil2 bermain mercun n bunga api...hihihi


kuih raya hasil tangan adik bongsu..aq tak beli langsung pun kuih raya..
semuanya sudah tersedia..hihi save bajett..muahahaha


dadih sebanyak 300..nie hasil tangan adik n anak2 buah aq..
erkk aq langsung tak sentuh apa2 pun time raya tu..just menyibukk n snap2 gambar jekk..
dasar femalasssssss kan..erkk sebenarnya aku 'jiwa kacau' muhahahaha..



ok continue part 2 k....hehehe







14 Sergah Fazita:

LiYa HaNiF :: said...

selamat hari raya...

liya pun lum nak update lagi pasal raya.. ni pun tgh nak update gak nie... ^_~

psst : rayyan dah ok ker? kesian dia..

ieedaz @ mama_isha said...

wah meriahnye raya..siap bako lemang tu..best nye!

fazitaismail said...

liya..

tu la..adam dah ok dah..
makin kurus dah dak tecik tu..huhu

pinky said...

meriah sgt...kita lemang beli jer..

Aku-Enot said...

Selamat hari raya..Rayan dah ok? Semoga dia cepat sembuh dan sentiasa sihat...

nita said...

wah... seronok betul aktiviti tu, rasanya dah lama tak buat so jeles hehehe..

Harap adam rayyan dah ok, ala sianye ngan dak tecik tu kan ^_^

Rohani Hashim said...

fazita, seronoknya ramai2 cmni kan.boleh nampak kemeriahannya tuh

Kesuma Angsana said...

best kan kerja gotong royong ni !

Masya said...

selamat hari raya .. xpe raya sebulan update sikit2.. x habis update sambung raya haji ...

sy pun bz x sempat lg nak update blog pasal raya, padehal bnyk jer aktiviti dibuatnya...

lieyalatif said...

wahhhhhhhhhhhhhhhh suke! suke! dapat gak bace citer raye ko mak yong....best2...ade yg same ade yg lain....sbb tu aku suke tgk pic raye org....meriah ko raya...mcm nak buat kenduri hah preparationnye....

aku pelik yg tempurung tu bersusun tu...dah bakar camne laa rupenye tu yeak beb...aku tingin nak tau ko...

lia said...

Masih syawal.. Boleh update h he3...

Lemang tu... Meriah sungguh...

Everything's Everythings said...

Wahhh bakar lemang sendiri semua.. selalunya kitorg buat ketupat semua sendiri tapi lemang beli je xD

Banyaknya dadih tu.. terliur tgk pula hehe

Ann Ishak said...

banyakkkkknya makanan di hari raya :)

IntaNBerliaN said...

ramainya family... seronok tgk :-)

 

Copyright © 2013 Reserved to fazita ismail
Design by kina