31 December 2013

...selamat tahun baru 2014...




selamat tinggal tahun 2013..
banyak peristiwa suka duka dalam tahun nie..
yang duka tu kita lupakan n yang suka tu kita set 
dalam memori sebagai kenangan terindah..

selamat datang tahun baru 2014...
apa azam tahun baru ek..
hmmm biarlah rahsia ekeke..
semoga tahun baru membawa seribu rahmat n keberkatan 
dalam hidup kita semua..
in sya alllah..






30 December 2013

...vaksin pneumococcal untuk amar rizqin...




aku nekad ambik vaksin pneumococcal tuk amar rizqin sebab terbaca 
kisah Aqil Hamzah yang meninggal dunia tu..
lepas terbaca kisah arwah terus aku google pasal vaksin nie..
banyak artikel pasal vaksin nie aku jumpa..
so aku bincang dengan hubby then buat keputusan ambik vaksin nie tuk amar..
belum terlambat lagi rasanya..sekarang umur amar rizqin 8 bulan..
vaksin nie tak provide kat hospital kerajaan..hanya kat klinik swasta jekk ada..
harga vaksin nie pun mencecah RM200++ untuk satu dose..
tak perlu berkira sangat pasal duit yang penting kesihatan anak2 terjamin..


sebenarnya masa amar masuk hospital setiu sebab demam hari tu
ada sorang nurse sajeh aku ambik vaksin nie tuk amar..

amar admit wad disebabkan demam yang terlalu tinggi..
suhu badan 38.8 keatas..tika tu umur amar sebulan 10 hari..
lepas xtray doktor sahkan ada kuman dalam paru2..


lepas ambik antibiotik selama 5 hari suhu badan turun n demam pun dah ok..
admit wad selama 6 hari n time nak discaj tulah
sorang nurse sajeh aku ambik vaksin pneumococcal tuk amar..


sebelum demam tu amar selsema n batuk2..pun admit hospital setiu gak..
ambik nebulizer n buat pysio buang kahak..tika nie umur amar 15 hari..

habis pantang kat tgnu aku balik kl..
masa cek up bulan2 kat klinik tu aku tanya doktor pasal vaksin nie..
tapi doktor cakap tak perlu ambik pun..
lepas tu amar kerap jekk kena selsema n batuk2 hingga semput..
boleh dikatakan tiap2 bulan admit wad ampang puteri..
risau gak ler aku..kadang2 sampai stress sebab anak asyik ward jekk..


3m 12d
hospital ampang puteri
selsema batuk n semput


4m 13d
hospital ampang puteri
selsema batuk n semput

5m 34d
hospital ampang puteri
selsema batuk n semput


6m 24d...
hospital ampang puteri
selsema batuk n semput


umur amar 7m 2d dia demam tinggi..suhu badan dia 39.0 keatas..
admit ampang puteri 3 hari still suhu badan dia tak turun2..
setiap 5 jam bagi ubat ikut bontot...time nie dia langsung tak nak nyusu n makan..
badan pun tak bermaya asyik tidur jekk..
aku bincang dengan hubby n famly then transfer amar kat GH..
kat GH kan ramai pakar..yelah sebab risau kann dah 3 hari kat
ampang puteri demam still turun2..makan minum pun tak nak..sampai GH terus
xtray n ambik darah..doktor sahkan kuman kat paru2 n perlu ambik antibiotik..
kat ampang puteri pun ada bagi antibiotik gak tapi still demam tak turun..


bacaan oksigen rendah n amar dipasang tiub oksigen..
punya lah seksa time nie..amar asyik merengek jekk mungkin tak selesa
tiub oksigen kat hidung tu..tangan dia pun asyik tarik2 tiub tu jekk..
lagi merisaukan bila amar langsung tak nak nyusu..
hari ke-3 kat GH baru nampak perubahan..
suhu badan pun dah ok skit n amar dah stat nyusu..
enam hari gak ler admit kat GH...


aku nekad n buat keputusan ambik vaksin pneumococcal
untuk amar rizqin..masih belum terlambat..
lepas nie harap2 amar sihat2 jekk..
insyaallah...






27 December 2013

...lepak kat pizza...




malam minggu lepas punya citer..
my sil col ajak kuar jenjalan..
aq pun laju jekk follow hihi memang dasar kaki jalan kannn...
pusing2 kl then my sil ajak lepak pizza hut..
owhh sangat heaven haha..

*

*

*

*


my lovely sil..



sangat menyelerakan..




amar rizqin..
sonok tul tengok dak tecik nie hirup sup..
penuh perasaan haha..




sayang kamu ketat2...
pic adam xder..
xsempat nak tangkap asyik berlari jekk kat dalam pizza tu..
makan pun xnak uihhh menguji kesabaran tul!!












13 December 2013

...cucur si labu labi...




haha tajuk tak leh blah kan..

hari tue my FIL bagi seketoi labu labi..
terkebil2 aq tengok buah tue..
dalam hati terpikir2 apa nak masak dengan buah labu...
terus aq google resipi masakan berasaskan si labu nie..
macam2 jgk resepinya tapi aq pilih yang palingggg senang haha..
dasar alfemalas kannn...
soooo resepi pilihan hatiku cucur si labu labi hikhik..


nie ler si labu labi yang bakal jadi cucur nanti..
cantikkk isinya kann..



memula potong si labu nie kecik2..
aq potong kecik2 sebab bila kita rebus nanti si labu nie cepat empuk..
lepas potong kecik2 camnie baru aq kupas kulitnya..
senang sikit kan..kulit labu kan keras..
mudah cepat dan pantasss...



edisi merebus si labu labi nie...
ambik ngko siap live dari periuk lagi tauu..haha
sila abaikan si periuk yang cantik tu yekk..



bila isi labu tu dah empuk kita lenyek2 dia dengan sudu..
ingat lama sesi merebus labu nie rupa2nya sekejap jekk dah empuk..
nak wak camner tak penah masak buah nie pun sebelum nie..hihi



lepas tu letak gandum dengan gula sekali..
aq letal gula sikit jekk dalam satu sudu jekk..
manis2 sangat pun tak best gak kann..
then kacau kacau kacau kacau hingga sebati..hihi



tadaaaaaa..nie ler hasilnya si labu labi tadi..
rasanya macam keledek skit..
pestime buat n makan nie..
tak penah aq makan labu tau..
dah alang2 my FIL bagi aq godek2 jelah..hihi










12 December 2013

...bintik2 apa yeak...





salam uolsss..
senin lepas anak2 demam...
adam demam amar pun demam...
musim demam kan..tambah2 cuaca tak menentu sekarang nie..

amar lepas jekk baik demam naik bintik2 merah..
konpius aq campak ke apa ek..
anak2 aq tak biasa naik campak..
itu yang kompius tu..













kemain susah nk ambik pic dia..
siap melalak lalak bagai lagi..hihi
nampak tak bintik2 merah tu..
bila demam dah baik naik bintik2 merah..
memula bintik nie naik kat perut..
bila dah penuh satu tubuh baru timbul kat muka..
ada satu klinik tu cakap macam ruam panas..biji2 gatal mcm tu..
klinik yang lain cakap mebi alergik..
aishhh pening kepala..
dua2 klinik bagi ubat tahan gatal yang mcm sirup tu..
kecian amar rizqin..

adam dulu pun penah kena macam nie jugak..
tapi adam demam dia tinggi siap warded kat HKL...
doktor cakap adam demam virus...
masa adam hari tu bintik2 jelas nampak sebab kulit dia cerah skit...
hmmm sgat tension bila anak2 tak sihat...
harap2 adik amar cepat sembuh ye..kecian tengok dia..huhu






     

11 December 2013

...worldless wednesday~my hero...



salam worldless wednesday..

*

*

*

*

*




seronok sgat jadi ibu kepada dua hero ni..
hari2 yang berlalu terasa sangat indah n membahagiakan..
mama sayangggg kkorang ketat2...






09 December 2013

...edisi random photo...




salam senin yang aman damai yer uolss...
pe kabar korang sa..
harap2 semua ok lah yer...
xmo ckp bnyak layannn random photo aq hari nie...




si abg ryan demam...
memula bangun pagi tu adik dulu yang demam...
bila dah ptg skit abg lak yang berjangkit...
demam berjemaah lah kiranya dua badik nie..huhu
abg ryan demam ok jekk..
siap bleh senyum bagai je lagi...
sejak berpangkat abg nie tersangat2 lah bagus peelnya..alhamdulillah..hihi



adik qin...
si adik pun bila demam kali nie tak lah mengaruk sangat..
masih boleh hepi2 lagi..
walaupun demam tapi sangat aktif n lasak...
uihh penatttttttt sangat mama nak layan kerenah dia tu..huhu




menu peberet aq laki bini...
semestinya laksa penang..ehhh tak kisah lah laksa apa pun 
janji laksa memanggg peberet aq laki bini hihi...
nie menu weekend lepas..




waahh dah tinggi cam gunung everest dah kain baju aq nie..
berbakul2 tak berlipat...
dasar al femalasssss...aq memangggg liat nak lipat kain...
basuh baju jemur baju ok lagi..tapi bila bab melipat kain nie ya ampunnnn...
kenapa ler xder mesin lipat kain kat pasaran...
kalau ada kan senang skit kerja aq hahaha....




adam rayyan wif kazen...
umur dorang nie beza setahun jekk...
bila boring kat rumah dorang datang lepak2 dengan adam...
kemain sonok haaa depa makan calsium tu...
tapi dorang nie sekejap jekk elok lepas tu gaduhhh je manjang berebut menan..hadoiiiiii




eh eh menu weekend lepas gak nie...
kerang rebus oiiii..
pun peberet aq laki bini hihi...
biasa aq rebus kerang letak serai+daun limau purut+bawang merah...
uihhhh best oiii rasa isi kerang tu bila dah masak...hihi


ok tu aje tuk hari nie k..
jumpa lg next n3 k..









06 December 2013

...blog bertukar wajah...





hitam + kelabu pilihan hati...hihi

*

*

*

*

*



nie wajah blog semasa ber-3
sekarang sudah ber-4 kan harusss ler kena tukar...
dulu hitam + purple...
aq  nie peminat purple sebenarnya...
kalau boleh semua barang nak kaler purple..haha



nak edit2 blog pun tengah mencari2 pic yang sesuai...
pic kami ber-4 tak banyak yang menarik...
susah tul nak ambik pic dengan anak2 kecik ni kan..
asal snap jekk yang sorang tu pusing arah lain lahh..yang sorang lg tutup mata lahh..
hadoiiii kesudahannya semua pic buruk2..huhu







 


03 December 2013

...ww~minuman terbaek...






salam worldless wednesday...



tuan tanah kedaung dgn esp xdapet dipisahkan hehe..
minuman wajib setiap pagi n mlm seblum tdo..








02 December 2013

...kisah riadah sabtu kami...



salam selasa uolss..
alhamdulillah hari nie pg2 lg dah
 cerah berbanding smalam kann...
harap2 hari nie xde yg lemau2 k..hihi


jomm layann kisah kami riadah kat
taman tasik titiwangsa sabtu lepas....

*

*

*

*

*

*


pagi2 g beli bekpes kat depan zoo negara dengan abah mertua..
kalau weekend kami selalu beli sarapan kat sini..
ada 2 3 gerai buka depan zoo nie tapi aq berminat dengan satu gerai tu je..
kebanyakkan menu dia memikat anak tekak aq laki bini hehe...





incik hubby dengan mertua tengah pilih2 menu aq bawak anak bujang  snap2 pic jap..
tengok ler dak adam rayyan nie..
hadoiiii nak bergambar dengan patung rimau tu pun takut..
melalak2 xnak tp aq pujuk gakkk..
kesudahannya bergambar dengan muka cengengnya tu...





lepas tu kami ke taman tasik titiwangsa bawak anak2 jejalan..
kami makan bekpes kat sana..
selalu hujung minggu macam nie ler kami sekeluarga...
ala ala berkelah lah kononnya..hehehe
eh eh lupa nk gitau FIL tak join tau..
kami pegi beli bekpes jekk sama2 lepas tu bawak haluan masing2 hehe...





nie aq punya..
kalau kat pntai timur nasi berlauk namanya..
gulai ikan ayer/tongkol + sambal belacan..
sangattttttt peberet..hihi
aq suka beli kat sini sebab menunya more to pantai timur...
ada nasi kerabu..laksam..n banyak lagi lah...





nie incik hubby punya...
nasi lemak..incik hubby dengan nasi lemak 
tak dapat dipisahkan..
asyik makan nasi lemak jekk mana tak cubby hahaha...
kuih muih pun beli gak tapi dah habis incik hubby n 
abg ryan mencekik kat dalam keter masa otw...
tak sempat aq nk snap2 masuk blog wak kenangan..huhu





adam rayyan dengan beskal merahnya n 
amar rizqin dengan troly birunya..hihi





layannn abg ryan dengan beskalnya..
berpeluh2 aq duk melayan dia..
dengan papa xmo..huhu
so papa melayan adik jelah..




gaya si adam rayyan dengan beskalnya..
kedekut yang amat tau beskal dia tu...
budak2 kat situ pegang jekk beskal dia terus direbutnya..
haha kelakar lak rasanya..





pic tuan tanah kedaung opkosler wajib ada ekeke..
duk pusing2 melayan si abg sampai tertido si adik..
nasib baik adik sporting jekk..
tgok2 dah lena diulit intan hihi...



aq tepekk seketoil video adam rayyan dengan beskalnya...

*

*

*

*

*

*







ok jumpa lagi di next n3..








~edisi random photo~




salam uolss!!
ada sape2 yang monday blues takkk..
ekeke xmo monday2 blues kayy..
harap2 korang semua ok aje hari nie..

moh layannn edisi random photo aq hari nie..
jeng jeng jengggggg..haha


*

*

*

*

*

*

*

*




alooo macam kecian jekk..macam cengeng jekk..ekeke
dak tecik nie kena marah kat mama haha...
apa taknya nak ambik gambor punya lah susahhhh...
time nie aq nak snap pic dia dalam walker..
time nak snap jekk dia gerak2..aduhhh punya lah susahh..emm




tiga hero kesayanganku...
korang ler penyeri hidup mama..
sayangggggggg korang ketat2..hihihi



ntah bila punya pic lupa daaaa..
makan megi cup secara berjemaah..
sonok apa makan megi ramai2..hihihi




pengarang jantungku..
si abg ryan sibokkkk je nk cium adik...
kecian dek amar rizqin jadi mangsa keadaan...
semua dalam umah nie sibokkk nk cium2 dia..
redhooo je dik kayy..




tuan tanah kedaung bersama permata hati..
pic nie time cukur jambul anak buah..
si amar pun tumpang 2 3 kaki..hehe
tema kami sekeluarga hari tu hitam menawan hati kayyy..
eh eh incik hubby xsempat nk bergambar sama2..
sibokk menguruskan majlis hihi...




haiii nama shayer adam rayyan...
shayer abang kepada amar rizqin..
eh eh poyo tul budak nie bergaya kannn...
pang laju2 kann..ekeke




adam rayyan masa kat kg..
time nia aq tangah berpantang kat amar rizqin...
suka sangat main pasir..
habis comot2..uihhh tak semenggah dah tgok rupanya tu..huhu



malam jumaat lepas..
kakak ipar kasi seketoil duyan..
owhh isinya sangat sedap hingga menjilat jari..
tak sure lak aq duyan jenis apa..
hihi main bedal jekk yang penting sedap lagi freee..haha
ini budak sangat suka makan duyann..
memang peberet dia laa...





ok tamat sudah edisi hari nie..
nak jalan2 rumah korang jap ye..
ok tata hihi...









 

Copyright © 2013 Reserved to fazita ismail
Design by kina