13 December 2013

...cucur si labu labi...




haha tajuk tak leh blah kan..

hari tue my FIL bagi seketoi labu labi..
terkebil2 aq tengok buah tue..
dalam hati terpikir2 apa nak masak dengan buah labu...
terus aq google resipi masakan berasaskan si labu nie..
macam2 jgk resepinya tapi aq pilih yang palingggg senang haha..
dasar alfemalas kannn...
soooo resepi pilihan hatiku cucur si labu labi hikhik..


nie ler si labu labi yang bakal jadi cucur nanti..
cantikkk isinya kann..



memula potong si labu nie kecik2..
aq potong kecik2 sebab bila kita rebus nanti si labu nie cepat empuk..
lepas potong kecik2 camnie baru aq kupas kulitnya..
senang sikit kan..kulit labu kan keras..
mudah cepat dan pantasss...



edisi merebus si labu labi nie...
ambik ngko siap live dari periuk lagi tauu..haha
sila abaikan si periuk yang cantik tu yekk..



bila isi labu tu dah empuk kita lenyek2 dia dengan sudu..
ingat lama sesi merebus labu nie rupa2nya sekejap jekk dah empuk..
nak wak camner tak penah masak buah nie pun sebelum nie..hihi



lepas tu letak gandum dengan gula sekali..
aq letal gula sikit jekk dalam satu sudu jekk..
manis2 sangat pun tak best gak kann..
then kacau kacau kacau kacau hingga sebati..hihi



tadaaaaaa..nie ler hasilnya si labu labi tadi..
rasanya macam keledek skit..
pestime buat n makan nie..
tak penah aq makan labu tau..
dah alang2 my FIL bagi aq godek2 jelah..hihi










8 Sergah Fazita:

mysha said...

Wa... tak pernah buat lagi nih.. Menarikk

Petak Bunga said...

wat pengat pun sedap..

Azhafizah Md Nor said...

sedap cucur labu ni kak..masak lemak putih labu ni pun sedap!

ros_reeza said...

cucur labu.. Ros tak pernah try makan lagi.. nak kena mencuba ni.

mama lieyna said...

Nmpk menyelerakan la pulak... nyumnyum..
Ari tu ada org kasi labu jugak, bertangguh2 nak masak, last2 dh jd busuk..huu.. sayang betul..

lieyalatif said...

wahhh tgk rupe pun dah tau mesti cucur ni lemak berkerim....lieya suke pengat labu atau pun lepat labu...adoyai sedapnyerrrrr!!!

Amanda Suria said...

tgok macam menarik jer kan..sygnya SA x makan labu...langsung x boleh makan...angin...untung sapa2 boleh makan labu...

Cik Puan Rara said...

dorg kata mcm labu angin.yeke? rara mkn mcm ok jeee.hehehe.

hai btw pertanyaan pasal pneumococcal tu.princess amik =) nk masuk dos ke 3 dh.

 

Copyright © 2013 Reserved to fazita ismail
Design by kina