28 March 2014

...kisah Amar Rizqin kena kuman dalam darah atau (SEPSIS)...


kisah amar rizqin demam jangkitan kuman atau sepsis n admit KPJ Ampang Puteri...

kejadian bermula pada 10/3/14..hari ke2 demam suhu badannya area 39-40..
aq bawak klinik izdham kat melawati n doktor 
bagi ubat bontot..balik umah demam dia tak turun pun..daripada merengek terus menangis kuat2..
badan dia pun menggigil2..kecian tengok keadaan dia menangis macam sakit gtu..
dalam masa yang sama aq perasan degupan jantung dia laju semacam jekk..tak macam biasa..
sebelum nie amar kalau demam dia just merengek lemah jekk..tapi kali nie dia menangis sekuat2 hati..
jiran2 pun semua tertanya2 kenapa..dalam masa yang sama aq jelum gak badan dia..lap2 dengan kain basah n bukak baju tinggal pampers jekk sebab badan dia panas sangat..
dalam masa 4 jam selepas ambik ubat bontut tu demam dia semakin tinggi..
cek suhu badan dia 39.6..perkk menggelabah jugak ler..cepat2 bawak kat kecemasan ampang puteri..





doktor sarankan admit tapi aq tak nak..leceh ler amar pun selalu sangat masuk wad..
doktor sarankan cek darah dulu sebab tengah musim denggi kann..
selepas tahu keputusan darah doktor suruh admit sebab darah amar rizqin ada kuman n kena ambik antibiotik..result darah menunjukkan sel darah putih tinggi..area 25..kalau normal dalam 11-13 gtu..

doktor pun explain serba sedikit pasal kuman dalam darah atau sepsis nie..
malam tu jugak doktor cek air kencing dia..
selepas tu terus aq google pasal kuman dalam darah (SEPSIS)
lepas baca serba sedikit info tentang sepsis nie baru aq perasan semua simptom2 kuman dalam darah tu..


* rasa sejuk
mungkin jugak amar rasa sejuk sebab bila aq jelum kepala n lap2 badan dia dengan kain basah dia menangis tak nak..badan dia pun nampak menggigil2 kesejukan..

*Denyutan jantung yang cepat
yang nie pun aq perasan..jantung amar berdenyut agak laju..macam dalam keadaan cemas gtu..dia pun menagis kuat2 macam sakit..

*menggigil
amar pun kerap menggigil..macam terketar2 gtu..incik hubby pun ada tegur jugak pasal nie..aq jawab mungkin amar kesejukan sebab aq kerap lap2 badan dia dengan kain basah..

*kulit hangat
badan dan kulit amar tersangat panas..bila aq dukung terasa bahang panas badan dia..sebelum nie bila amar demam takde panas macam nie..sebab tu aq kerap lap2 n selimut badan dia dengan kain basah..



untuk info selebihnya korang boleh rujuk kat SINI
doktor jugak bagitahu kemungkinan amar menangis kuat disebabkan kesakitan pada tulang..
jangkitan kuman dalam darah jugak boleh menyebabkan sakit pada tulang..
tika tu kecian sangat2 kat amar..sejak hari rabu admit hingga hari jumaat amar langsung tak nak makan n minum..susu langsung tak nak..tubuh dia pun bergantung dengan air drip jekk...




doktor cakap nasib baik kami cepat bawak amar kat hospital sebab jangkitan kuman dalam darah nie agak bahaya..ingat tak penyanyi izwan pilus..dia meninggal disebabkan jangkitan kuman dalam darah ler..disebabkan lambat dapat rawatan dia tak dapat diselamatkan..huhu takutnya jadi apa2 kat amar rizqin...

pagi jumaat tu tangan amar bengkak..air dah tak masuk..aq perasan dari malam lagi dia asyik merengek jekk bila tangan yang masuk drip tu terkena sesuatu..amar pun tidur agak lasak jugak ler..bila tertindih tangan yang kena drip tu dia menangis2..pagi tu aq suruh nurse tengok tangan dia..sah memang bengkak gila..terus nurse bukak n tukar drip kat tangan sebelak kanan lak..huhu kecian sangat2..




petang jumaat tu amar dah minum susu..mula2 sikit jekk..tapi aq paksa jugak dia minum akhirnya habis gak ler sebotol..demam dah turun n amar pun dah boleh gelak2 dengan abang rayyan..
alhamdulillah lega sikit...petang sabtu dah boleh discaj..harap2 lepas ni dah xde sakit2 macam nie lagik yeak..kalau setakat demam biasa tu normal lah kan..huhuhu




20 March 2014

...Genap 4 tahun..Alhamdulillah...




Alhamdulillah..hari nie 20 Mac 2014 genap 4 tahun kami disatukan menjadi suamii steri..
Setinggi-tinggi kesyukuran bagi Allah yang mengurniakan nikmat 
yang terlalu besar buat kami..Ketenangan jiwa..kebahagiaan..
mawaddah wa rahmah..Alhamdulillah..




Terima kasih banyak-banyak buat suami tercinta Amri Bin Abdul Rahim 
yang sudi menerima diri ini seadanya..Menjadi seorang suami n papa yang 
paling baik dan penyayang..pelengkap segala kekurangan diri..
bersama2 dalam setiap suka duka..

Alhamdulillah..dalam usia perkahwinan kami 4 tahun dikurniakan 2 orang 
putera yang sangat comel..rasa syukur dan bahagia sangat2..






Doaku hari ini agar kami sentiasa disatukan hati..jauh dari segala ujian 
yang tak mampu kami tanggung..semoga bahagia 
kekal milik kami selamanya..Insyaallah..







04 March 2014

...sesi kemas mengemas menan anak2...



hari nie sesi mengemas barang-barang menan anak-anak...
dah sakit mata tengok menan punya lah banyak bersepah-sepah..
dua box besar diorang punya menan..uihhh kalau dikumpul2 n dijual semula
maunya beribu regenya nie..haha


adam suka sepahkan barang2..
si amar plak sekarang nie dah pandai kutip2 barang masuk mulut..
itu yang risau sangat tu takut tercekik..
so aq asingkan menan yang kecik2 untuk dibuang..
risau amar tercekik oooo...



yang nie bukan menan tapi dah layak dipanggil sampah dah..
asingkan tuk dibuang..huhu tamat ler riwayat dia..



selepas diasing..sekarang nie menan yang besar2 aq masukkan dalam 
satu box n yang kecik2 masukkan dalam satu box yang lain..then bagi diorang 
main menan yang besar2 je buat masa nie..box menan yang kecik aq simpan dulu..
bila si amar dah besar n dah tak masukkan barang dalam mulut baru 
keluarkan semula..hihi janji anak2 selamat..





 

Copyright © 2013 Reserved to fazita ismail
Design by kina